HBLD

HBLD

sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Muotidieettien seassa: Miksi meillä syödään gluteenitonta ruokaa?

pinterest.com 


Gluteeniton ruokavalio tuntuu olevan nyt muotihitti lukuisten eri dieettien maailmassa. Muun muassa Victoria Beckham, Gwyneth Paltrow ja Lady Gaga vannovat gluteenittoman ruokavalion nimeen.
Kehujen mukaan dieetti puree lukuisiin vaivoihin: vatsakivut ja turvotus hellittävät, iho hehkuu, väsymys on tiessään, ja kaiken lisäksi paino putoaa. Helsingin Sanomatkin tarttui aiheeseen tässä jokin aika sitten (yllä oleva teksti lainattu osittain täältä).

Meillä gluteenittomaan ruokavalioon on siirrytty ihan muista syistä.
Gluteenia sisältävien viljojen välttäminen (näihin kuuluu vehnä, ruis ja ohra) on helpottanut mieheni refluksi/närästys oireita huomattavasti. Tutkimusten mukaan hänellä ei ole keliakiaa eikä vehnäallergiaa. Kyse voi olla gluteeniyliherkkyydestä. Tästä esimerkiksi Helsingin Sanomien artikkelissa.

Kaupoista löytyy hyvä valikoima erilaisia gluteenittomia tuotteita (näin ei ilmeisesti ole aina ollut) ja me pystymme käyttämään tuotteita, jotka saattavat sisältää jäämiä muista viljatuotteista. Jos sinulle tulee KELIAKIAA sairastava vieras, tulee tarjottavien tuotteiden kanssa olla todella tarkka, koska he eivät kestä lainkaan gluteenia.

Koska gluteenittomat tuotteet ovat kalliimpia eikä mieheni ole oikeutettu kelakorvaukseen, olen yrittänyt opetella tekemään esimerkiksi leipää gluteenittomasti. Gluteeni on yksi taikinan sitkon muodostava ainesosa, joten gluteenittomiin leipiin täytyy sitko saada muilla tavoin. Esimerkiksi psylliumkuitu on tällainen aine, jota voi hyödyntää gluteenittomassa leivonnassa. Muita vaihtoehtoja on esimerkiksi käyttää juustoraastetta tai esimerkiksi porkkanaraastetta. Taikinaa täytyy myös vaivata kauemmin kuin tavallista taikinaa.

Ohjeiden muokkaaminen on onneksi helpohkoa. Tähän mennessä olen tosin vasta uskaltautunut käyttämään erilaisia jauhoseoksia sekä maissitärkkelystä.

Jos ohjeessa on desilitra vehnäjauhoja, sen tilalle sopii:

  • 2/3dl perunajauhoja
  • 1dl maissitärkkelystä
  • 1dl riisijauhoja
  • 3/4dl maissi-, tattari- tai täysjyväriisijauhoja
  • 1dl hirssijauhoja
  • 1dl gluteenitonta jauhoseosta
Lähde: Kotivinkki


Uusien reseptien kokeilu jatkuu ja lisäilen löytöjäni tänne. Ihanaa ruokaa voi syödä onneksi rajoituksista huolimatta.

Tulevaisuudessa perheessämme tulee varmasti eteen pohdinta siitä, syökä koko perhe samaa ruokaa vai valmistanko miehelleni esim. omat pastat muiden syödessä tavallista. Raha kun ei kasva puissa.

*Hanna*

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommenteista :)